Lista Spammerilor

Lista Spammerilor reprezinta lista jegurilor care prelucreza ilegal datele mele cu caracter personal si trimit mesaje comerciale nesolicitate.

Lista spammerilor care au ales sa prelucreze ilegal datele mele cu caracter personal – in speta numerele de telefon aflate in posesie – dupa care sa trimita mesaje comerciale nesolcitate de tip SMS, fara ca subsemntaul sa-si poata exercita dreptul legal de opozitie si intreventie asupra datelor cu caracter personal.

Ce este Spamul / Ce defineste un spammer?

Spamming (sau spam) este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse și servicii dubioase, practicată în industria e-marketingului și de proprietarii de situri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat și prin privarea de dreptul la opțiune.

Această metodă se folosește și la colectarea adreselor de e-mail utilizând metode de genul Citește și dă mai departe. Conținutul acestor mesaje variază de la texte biblice, urări de bine cu îndemnarea de a trimite mai departe, în caz contrar vor urma evenimente neplăcute, până la mesaje cu caracter alarmant menite să atragă atenția asupra unui fapt plauzibil, îndemnând cititorul să trimită mesajul și altor persoane. Aceste mesaje rulează într-o anumită comunitate iar emitentul acestui mesaj foloseste diferite metode pentru a ajunge iar în posesia lui. Adresele de email colectate sunt cel mai adesea vândute cu scopul de a trimite alte mesaje SPAM cum ar fi cele comerciale.

Un mesaj care vine în urma consimțământului exprimat în prealabil de destinatar nu este spam. Detalii legale referitoare la spam sunt prevăzute în ”Legea 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice”

Originea Spamului

Termenul Spam a apărut mai întâi pe grupurile de discuții USENET, cu referire la EMP (Excessive Multi Posting) și ECP (Excessive Cross Posting). Astăzi este folosit și pentru a descrie UBE (Unsolicited Bulk E-mail) și UCE (Unsolicited Commercial E-mail).

Denumirea de Spam este derivată dintr-o schiță umoristică a grupului britanic Monty Python, în care într-o cafenea, orice de pe meniu includea SPAM, un fel de parizer din carne de porc. În timp ce un client întreabă pe ospătar dacă are ceva care să nu conțină SPAM, acesta înșiră din nou meniul plin de SPAM. La final, un cor de vikingi se alătură cântând “SPAM, SPAM, minunatul SPAM, gloriosul SPAM”, acoperind toată conversația.

Descriere

Spamming-ul este o metodă foarte ieftină de a face reclamă pentru ceva în Internet; succesul campaniei este de obicei proporțional cu numărul de destinatari; de aceea mesajul respectiv este transmis la mii, chiar milioane de adrese simultan.

Mesajele electronice nesolicitate primite de o companie pot reprezenta chiar peste 60 % din totalul e-mail-urilor. De aceea, spamul costă spațiu de stocare pe servere e-mail, trafic intern suplimentar pentru livrarea lor către angajați, precum și timpul de lucru al destinatarilor. În medie, fiecare utilizator poate pierde chiar și 50 de minute pe zi pentru a verifica, sorta și șterge mesajele nesolicitate. Astfel, pierderile provocate de spam la nivel mondial se estimează la 81,2 miliarde de dolari anual.

În România, unde există peste 13 milioane de utilizatori Internet, pagubele provocate de spam se cifrează la circa 270 milioane de dolari pe an, conform unor date furnizate de către Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiilor Informaționale.

Sursa – Wikipedia

Desi initial termenul de spam facea referire la mesajelor electronice nesolicitate, in ultimii ani datorita diversificarii metodelor de comunicare, notiunea de spam a fost asociata cu orice mesaj comercial sub forma electronica si care a fost receptionat fara consimtamantul destinatarului.

La nivel de UE si implicita in Romania exista o lege care reglementeaza atat prelucrarea datelor cu caracter personal cat si transmiterea de mesaje comerciale.

Ce inseamna date cu carater personal

Conform legii 677/2001 prin date cu caracter personal se intelege ORICE INFORMATIE prin intermediul careia o persoana poate fi identificata: adresa e-mail, numar telefon, fax, CNP, serie / numar CI, adesa de corespondenta, numarul de inmatriculare auto, o fotografie sau clip video cu fata persoanei, etc.

Pentru a prelucra legal astfel de date ai nevoie de o autorizatie de operator de date cu carater personal, emisa de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Pentru a trimite mesaje comerciale trebuie sa indeplinesti cumulativ urmatoarele conditii:

  • Sa ai o autorizatie de operator de date cu caracter personal;
  • Sa ai acordul express al persoanei vizate care in prealabil a fost informata despre modul de prelucrare al datelor sale personale;
  • Mesajul sa inceapa cu expresia PUBLICITATE;
  • Mesajul sa contina TOATE datele de identificare ale expeditorului;
  • Mesajul trebuie sa contina si metoda de dezabonare astfel incat persoana vizata sa-si poata manifesta dreptul de acces, opozitie si intervetie asupra datelor cu caracter personal si astfle sa nu fie supusa unei decizii individuale;

Faptul ca un spammer a gasit numarul tau de telefon sau adresa ta de e-mail pe internet nu-l indreptateste sa utilizeze acele date in scop de marketing motivand faptul ca:

Adresa de e-mail sau numarul dumneavoastra de telefon au fost gasite public pe internet

Este total fals – Pentru a trimite mesaje comerciale trebuie sa detii acordul express al persoanei vizate.

Facand o paralele si pastrand proportiile: Mergand pe mentalitatea se spammer imputit si eu pot sustine faptul ca daca am gasit pe strada (domeniu public) un buletin sau carte de identitate sunt indreptatit sa merg la banca si sa contractez in credit. Corect? Nu prea…

Haideti sa vedem Lista Spammerilor reprezinta lista jegurilor care prelucreza ilegal datele mele cu caracter personal si trimit mesaje comerciale nesolicitate.

Lista ramane deschisa…

Mentineaz faptul ca dupa ce am primit astfel de mesaje comerciale nesolicitate de tip SMS Spam, am incercat sa contactez persoanela care au trimis astfel de mesaje, sunand la numarul de telefon de pe care a fost trimis acel mesaj pentru a incerca clarificarea situatie pe cale amiabila, dau nu am avut cu cine discuta: Fie apelul era respins, fien intra mesageria vocala, fie suna pana in momentul cand apelul era deconectat autumat de catre sistem.

Din acest motiv consider faptul ca reclama negativa valoreaza mai mult decat toate amenzile pe care le pot ptimi acesti nesimtiti.

Incurajez pe toti cei care au un site persona, o pagina de facebook, twitter, etc in momentul in care primesc astfel de mesaje comerciale nesolicitate de tip Spam SMS sa efectueze un screenshot si sa urce poza pe internet. Motoarele de cautare vor indexa acel continut, iar jegurile vor incepe sa fie cunoscute ca si spammeri!