Cloud BackUp

Servicii de Cloud BackUp gratuite pentru a realiza copii de rezervă a datelor aflate pe un dispozitiv de stocare local, către un server de la distanță, bazat pe cloud.

Cloud BackUp se referă la copierea de rezervă a datelor către un server de la distanță, bazat pe cloud. Ca o formă de stocare a datelor, datele salvate în cloud sunt stocate cu ajutorul internetului “in nor” si pot fi accesate din orice colt al planetei, de pe orice dispozitiv mobil dotat cu un browser modern si care are acces la o conexiune stabila si de mare viteza la internet. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul tehnologie de “cloud computing”.

Ce Inseamna Cloud Computing?

Cloud computing (pronunțat în engleză /klaʊd kəmˈpjuːtɪŋ/), literal „computerizare în nori”, este un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing încă nu există un nume românesc încetățenit.

Expresia cloud computing derivă dintr-o reprezentare grafică simbolică a Internetului des întâlnită în formă de nor („the cloud”), folosită atunci când detaliile tehnice ale Internetului pot fi ignorate. Conceptul și termenul englez au apărut în practică prin anii 2006-2007.

Avantaje și dezavantaje

Avantaje Cloud BackUp:

  • Sincronizarea datelor utilizatorului care folosește mai multe dispozitive legate la cloud (de ex. un smartphone, o tabletă, un notebook, dar și un PC) este simplificată
  • Documentele online din cloud se pot prelucra cu ajutorul unor aplicații web
  • Viteză de calcul și capacitate de stocare sporite, dar fără investiții în propria configurație
  • Datele nu pot fi furate, purtătorul de date nu se poate defecta etc.

Dezavantaje Cloud BackUp:

  • E necesară o legătură la Internet rapidă și stabilă
  • Securitatea necesară a datelor din cloud poate prezenta probleme și poate produce neîncrederea utilizatorilor
  • Situația legală este de obicei complexă, deoarece utilizatorul nu află nici măcar în ce țară sau în ce țări (!) se află serverele care îi găzduiesc datele sale.

Sursa – Wikipedia

Soluții de back-up pentru cloud

Soluțiile de Cloud BackUp permit întreprinderilor sau persoanelor fizice să-și stocheze datele și fișierele pe Internet folosind un furnizor de servicii de stocare, mai degrabă decât să stocheze datele local pe un mediu de stocare fizic.

Furnizorii de servicii de Cloud BackUp permit clienților să acceseze de la distanță serviciile utilizând o aplicație de autentificare a clienților, securizatam pentru a efectua copii de siguranță ale fișierelor de pe calculatoarele personale sau dispozitivele de stocare externe către serverul de stocare online folosind o conexiune criptată. De asemenea acceslul la platforma de Cloud BackUp se poate realiza si prin intermediul unui browser web de generatie noua.

Cum se restabilește o copie de rezervă a norului

Pentru a actualiza sau restabili o copie de rezervă în cloud, clienții trebuie să utilizeze aplicația client specifică a furnizorului de servicii sau o interfață de browser Web. Fișierele și datele pot fi salvate automat în serviciul de Cloud BackUp in mod programat (spre exemplu la un interval de X ore) sau informațiile pot fi salvate automat în orice moment când fisierele sufera modificari de la cel mai recent backup (cunoscută și sub numele de “sincronizare cloud”).

Enterprise Cloud Backup

Pentru întreprinderi, sunt disponibile soluții de backup în cloud pentru întreprinderi, care de obicei adaugă caracteristici esențiale, cum ar fi arhivarea și recuperarea în caz de dezastru. Funcțiile de arhivare ajută la satisfacerea cerințelor legale ale întreprinderii pentru păstrarea datelor și, ca parte a planului de redresare în caz de catastrofe al companiei, stocarea la distanță, stocată în afara spațiului de stocare oferită de cloud backup vă ajută să vă asigurați că datele rămân în siguranță în cazul în care datele locale ale întreprinderii vor fi periclitate de un dezastru cum ar fi un incendiu, inundații, atacuri de hackeri sau furtul unui angajat.

Necesitatea unui BackUp in general

Dupa cum se poate observa, efectuarea unor copii de siguranta pentru fisierele si datele aflate pe dispozitivele personale precum PC, smartphone, tableta sau dispozitivele de stocare externe precum HDD, Card Memorie, Stick USB, etc nu trebuie considerata un moft, deoarece in cazul unui eveniment neprevazut copia de rezerva te salveaza de multe ore de munca in procesul de recuperare a datelor si punerea din nou in functiune a calculatorului sau a retelei de calculatoare.

Daca discutam de companii, aparitia unui eveniment neprevazut poate paraliza activitatea companiei cateva ore sau chiar zile. In acest timp compania pierde clienti, contracte si implicit bani.

In momentul in care exista copii de siguranta, acestea pot fi restaurate la momentul anterior producerii dezastrului, cu ajutorul a catorva click-uri de mouse si esti din nou operational.

Servicii Gratuite De Cloud BackUp

Printre serviciile gratuite de cloud backup pe care le utilizez personal si care nu m-au dezamagit, altele decat deja celebrele: Google Drive cu 15 GB spatiu de stocare, Microsoft OneDrive cu 5 GB spatiu de stocare, Apple iCloud cu 5 GB spatiu de stocare.

Box.com care este unul din cei mai seriosi jucatorii in piata, un nume cu greutate si care ofera gratuit 10 GB spatiu de stocare in cloud si o limita de 250 MB / fisiere urcat in cloud. Lista companiilor care apeleaza la serviciile Box.com poate fi consultata aici https://www.box.com/en-gb/customers . Orice alt comentariu chiar nu-si are rostul…

pCloud.com este un serviciu relativ nou pe piata, comparativ cu Box.com, Google sau Microsoft, dar care dispune de o facilitate extrem de intesanta: Posibilitatea efectuarii de backup pentru fotografiile si clipurile aflate pe contul personal de Facebook sau Instagram. Tot serviciul de cloud backup oferit de pCloud.com va permite sa importati fisierele stocate pe servicii concurente precum OneDrive, Dropbox, Google Drive. In varianta gratuita pCloud.com va ofera 10 GB spatiu de stocare dar acesta poate creset pana la 20 GB gratie programului de afiliere.

hubiC.com este un serviciu de cloud sustinut de catre OVH.co.uk unul din cei mai mari jucatori pe piata de servicii web si care dispune de o infrastructura web extrem de fiabila si moderna. In versiunea gratuita hubiC.com ofera 25 GB spatiu de stocare in cloud dar acest spatiu poate creste pana la 50 GB gratie programului de afiliere.

Google Photo ofera spatiu de stocare si backup in CLOUD NELIMITAT pentru imagini si clipuri video.

Principalele conditii sunt ca fotografiile sa nu depaseasca rezolutia de 16Mpx (nu confundati rezolutia cu dimensiunea – sunt 16Mpx, nu 16MB) iar in cazul clipurilor video, rezolutia acestora sa nu depaseasca 1080p. Nu exista dimensiunea maxima a fisierului incarcat in cloud, cat timp se incadreaza in aceste limitari.

Accesează continutul Google Photo de pe orice telefon, tabletă sau computer, vizitând photos.google.com. Spre deosebire de alte servicii pseudoanonime, fotografiile tale vor fi în siguranță si le vei putea accesa în orice moment.

Sa nu uitam si serviciile de backup oferite in mod gratuit clientilor, de catre unii furnizori de servicii de internet, telefonie, televiziune din Romania. Desi aceste servicii sunt extrem de slabe comparativ cu serviciile similare oferite de granzi, pot fi o alternativa la realizarea copiilor de siguranta in cloud, pentru fotografii si filmulete personale. Plus ca fiind sustinute de catre operatori, de regula, traficul de date efectuat in cadrul serviciului nu scade din volumul de date incluse in abonamentul de telefonie mobila sau intetrnet mobil.

Cand vine vorba de copii de siguranta, atat recomandarea mea ci si recomandarile specilistilor sunt acelea de a avea minim 2 backup-uri aflate de 2 surse externe diferite. In acest fel aveti o garantie in plus asupra faptului ca datele voastre sunt intr-o oarecare siguranta si vor fi disponibile in cazul unei necesitati.

Plus ca serviciile gratuite de Cloud BackUp, de cele mai multe ori, sunt furnizate “ca atare” fara alte garantii, iar contul vostru poate fi sters in orice moment fara alte explicatii si fara posibilitatea de recuperare a fisierelor. Din acest motiv este bine sa ai minim 2 copii de siguranta aflate in locatii diferite!

Si daca tot utilizam mai multe servicii de cloud, de ce sa nu beneficiem si de un management centralizat pentru acestea prin intermediul MultCloud.com o platforma web de reuneste cam toate serviciile de cloud consacrate intr-o singura aplicatie pentru a beneficia de o administrare centralizata a tuturor serviciilor tale de cloud. In varianta gratuita MultCloud.com ofera 2 TB trafic de date in cadrul aplicatiei dar acest spatiu poate creste gratie programului de afiliere.