Calculator Internet Roaming

Calculator Internet Roaming SEE incepand cu data de 15 iunie 2017 in conformitate cu prevederile prevederile art.4 din Regulamentul nr.2016/2286.

Dupa cum se stie deja, incepând cu data de 15 iunie 2017, ești tarifat pentru serviciul de roaming în UE/SEE ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile denumit in mod oficial PUR aka Principiul Utilizarii Rezonabile.

In momentul de fata Spațiul Economic European (SEE) cuprinde statele membre ale Uniunii Europene (UE), la care se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Daca pe partea de voce si SMS lucrurile sunt destul de clare in sensul ca in Roaming SEE se vor cunsuma din resursele nationale disponibile in pachetul tarifar ales (fie ca vorbim despre abonament sau cartela reincarcabila) pe parte de data aka internet, utilizatorul va avea acces la doar o parte din resursele disponibile in planul tarifar ales.

Aceste reglementări se aplică automat dacă ai un plan tarifar cu roaming, cu excepția situației în care ai ales în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE, altul decât cel reglementat.

Trebuie mentionat faptul ca reglementarile Comisiei Europene lasa posibilitatea operatorul de telefonie mobila de a oferi si planuri tarifare (abonamente sau optiuni prepay) care includ doar resurse nationale FARA ACCES LA SERVICIUL ROAMING. Chiar dacă ai făcut o astfel de alegere ai dreptul să te întorci la tarifele reglementate pentru furnizarea serviciului de roaming în UE/SEE, fără costuri suplimentare.

O alta prevedere extrem de importanta din Regulamentul nr.2016/2286 este aceea ca: Dacă ai deja un plan tarifar cu roaming, furnizorul tău NU îți poate condiționa aplicarea Roam like at home de acceptarea trecerii la un alt plan tarifar sau a reînnoirii abonamentului în vigoare.

Si daca tot suntem ca capitolul prevederi ale Regulamentul nr.2016/2286… Roam like at home se aplică numai pentru CALATORII OCAZIONALE în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații și în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului.

După depășirea limitelor utilizării rezonabile furnizorul are posibilitatea să îți perceapă, în plus față de tarifele naționale, anumite suprataxe pentru prestarea ulterioară a serviciul de roaming în UE/SEE. Valoarea suprataxelor este plafonată. În plus, nici suma dintre tarifele naționale și suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.

Pe intelesul tutror: Daca depasesti resursele alocate in planul tau tarifar si/sau daca utilizezi in mod abuziv telefonul in Roaming SEE, operatorul te poate supataxa astfel, dar fara a depasi:

 • pentru apelurile (minutele) efectuate – 0,032 Euro/minut efectuat, fără TVA;
 • apeluri (minutele) primite – 0,0108 Euro/minut primit, fără TVA;
 • SMS-uri trimise – 0,01 Euro/SMS trimis;

Suprataxare consum de date efectuat in Roaming SEE(inclusiv mesaje MMS trimise sau primite):

 • 0,0077 Euro/MB – în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017
 • 0,006 Euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018
 • 0,0045 Euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019
 • 0,0035 Euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020
 • 0,003 Euro/MB – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021
 • 0,0025 Euro/MB – începând cu data de 1 ianuarie 2022

Mai mult decât atât, suma dintre tarifele naționale și suprataxe nu poate depăși:

 • pentru apelurile (minutele) efectuate – 0,19 Euro/minut efectuat, fără TVA
 • apeluri (minutele) primite – 0,0108 Euro/minut primit, fără TVA
 • SMS-uri trimise – 0,06 Euro/SMS trimis
 • consumul de date efectuat (inclusiv mesaje MMS trimise sau primite) – 0,20 euro/MB

Formula de calcul care sta la baza politicii de utilizare rezonabilă a serviciilor de date in roaming in Spațiul Economic European (SEE) in conformitate cu prevederile Art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286 este urmatoarea.

2 x (Pret abonament fara TVA / 7,7)

Unde 7,7 euro reprezinta pretul maxim al 1 GB de date in roaming asa cum este el decontat, in momentul de fata intre companiile de telefonie mobila.

Plecand de la formula de mai sus avem acest Calculator Internet Roaming SEE pus la dispozitia noastra prin amabilitatea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

 

Atat recomandarea mea cat si recomandarile ANCOM sunt acelea de a va informa si de a solicita operatorului de telefonie mobila la carui utilizator esti informatii complete despre limita de date in roaming in conformitate cu prevederile prevederile art.4 din Regulamentul nr.2016/2286, incepând cu data de 15 iunie 2017 si cu respectare principiului utilizarii rezonabile aplicate planului tarifar.

ATENTIE Incepand cu luna Martie 2017, serviciile de telefonie mobila din Franta NU mai acopera si principatul Monaco. Prin urmare, in principat se vor aplica tarife de roaming aferente zonei 1 pentru apeluri de voce si SMS, respectiv tarifele aferente zonei 5 pentru traficul de internet efectuat pe teritoriul statului Monaco.